Solargraphy project

 • Mi szolárgráfia?

  A szolárgráfia magyarra lefordítva napjárást, naprajzot jelent. A szolárgráf felvételek olyan extrém hosszú ideig exponált fotók, amelyeken a Nap emelkedő vagy csökkenő magasságú rajzolata megjelenik. Tulajdonképpen ez az egyetlen mozgást leíró forma ami ezeken a képeken látható, ugyanis a hosszú felvételi idő nem teszi lehetővé egyéb mozgó tárgyak vagy élőlények megjelenítését (pl: egy autópálya fölé kirakott kamera nem képes rögzíteni egyetlen autót akkor sem, ha naponta több ezer halad el a látómezőjében). A felvételi időket két sarokdátum határozza meg, a nyári,- illetve a téli napforduló. E kettő dátum között bármekkora lehet a felvételi időintervallum a néhány órától kezdve akár fél éven át tarthat.
  (http://csaba-kovacs.com/blog/szolargraf-foto-keszitese/)  What is solargraphy?

  Solarigrafia, solarigraphy, solargraphy is a photographic method for recording the paths of the Sun. Solargraphy is the art of pinhole photography and a part of Space Art, too.
  Solarigraphics or solargraphs are pinhole photographs taken with a lensless pinhole camera with a long exposure. By doing so the invisible movements of the Sun can be made visible in landscapes.
  (http://www.solargraphy.com)