Η Αθήνα είναι μια πόλη με την έννοια της αντίθεσης ριζωμένη στον πυρήνα της από γένεση της. Το δίλημμα ανάμεσα στην ελιά, δώρο της Αθηνάς και την αλμυρή πηγή, δώρο του Ποσειδώνα, ήταν και ο πρώτος διχασμός της πόλης.

Από τότε πολλοί διεκδικήσαν να ορίσουν την μοίρα της. Πέρσες κατακτητές, Ρωμαίοι αυτοκράτορες, Ερούλοι καταστροφείς, Φράγκοι σταυροφόροι, Καταλανοί δούκες, Φλωρεντίνοι, Οθωμανοί σουλτάνοι, Βενετοί κανονιέρηδες και Γερμανοί εισβολείς άφησαν το στίγμα τους στην πόλη. Όλες οι φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις που έδρασαν διαχρονικά στην πόλη είναι και αυτές που τελικά διαμόρφωσαν την εικόνα και τη ζωή της. Η Αθήνα είναι μια πόλη της αντίθεσης αλλά και τη σύνθεσης. Κάτω από την κυρίαρχη αφήγηση για το τι είναι η πόλη και ποιοι οι κάτοικοί της, μια πληθώρα πολιτιστικών επιρροών έχει πλάσει το πρόσωπό της. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου έζησαν εδώ. Ακόμα ζουν και το άθροισμα και των δικών τους ιστοριών είναι η ιστορία της Αθήνας.

Η γραμματοσειρά "Ω Αθηναίοι" σχεδιάστηκε για να εκφράσει την ζύμωση των διαφορετικών ιστοριών της Αθήνας. Αποτελεί σχεδιαστική μετάλλαξη μιας καταξιωμένης και ευρέως διαδεδομένης γραμματοσειράς. H courier new αποτέλεσε μια ευανάγνωστη και καλοσχεδιασμένα απλή βάση για να αναπτυχτεί η νέα γραμματοσειρά. Είναι μια υβριδική γραμματοσειρά, όμορφη και άσχημη ταυτόχρονα γεμάτη αντιφάσεις όπως και η πόλη που την ενέπνευσε. Είναι η γραμματοσειρά με την οποία γράφονται οι ιστορίες των Αθηναίων που δεν είναι "οι Αθηναίοι". Των ανθρώπων που δεν χώρεσαν στην κυρίαρχη αφήγηση της πόλης.

Στο κέντρο της ιδέας πίσω από τον σχεδιασμό βρίσκεται η ανάποδη ιστορία της πόλης, η ιστορία των χαμένων, των ξένων, των περαστικών, των ξεχασμένων. Ένα αλφαβητάριο της πόλης γραμμένο από το Ω μέχρι το Α με ήρωες μαύρους σκλάβους κατοίκους της ακρόπολης, μαλτέζικους χαμάληδες, κινέζους  μαγαζάτορες, αλβανούς πετράδες, καπουτσίνους μοναχούς, περιστρεφόμενους δερβίσηδες, αυστριακές σαντέζες, βουλγάρους μπον βιβέρ, αιγύπτιους κοσμοπολίτες, αμερικάνους βροχοποιούς και άλλους πέραν κάθε φαντασίας.

Το project αυτό έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Οπτικής Ταυτότητας του τρίτου έτους της σχολής Βακαλό με καθηγητή τον Δημήτρη Στεφανίδη
The AthenianZ
Published:

The AthenianZ

Published: