Siebe Arens's profile

Schouw Periode 5

Schouw periode 5
Dit is mijn 3d opdracht, hierbij had ik als leerdoelen UV unwrappen, sfeervolle belichting maken en animeren. Al deze leerdoelen heb ik bereikt en toen ik eerder klaar was heb ik ook de sounddesign gedaan. Ik zie in deze opdracht veel groei omdat mijn leerdoelen zijn gelukt en omdat ik het naar mijn mening mooier is dan de dingen die ik voorheen maakte.

Het idee om deze machine in 3d te maken had ik al langer nadat ik een droom waar dit apparaat in voorkwam, echter had ik er nog geen ruimte en sfeer bij in gedachte. Ik ben begonnen met schetsen om een duidelijk beeld te creëren voor mezelf en de docent (deze schetsen hangen ook op de achtergrond in de uiteindelijke render).
Na de schetsen ben ik begonnen met het uitwerken in blender, na de vorm af te hebben ben ik gaan texturen.
Hierna ben ik ook de omgeving gaan maken en ben ik meer sfeer gaan bepalen. Dit heb ik gedaan door achter de camera 2 gele lampen te plaatsen, een knipperende gele spotlight op de machine te richten en door een blauwe lamp achter de machine te zetten die langzaamaan dimt en feller word. 
Op dit punt heb ik feedback gevraagd, als feedback kreeg ik te horen dat ik met mijn idee het best in cycles kan werken en hiermee een hoog contrast in het licht kan creeeren. Ook gaf hij aan dat ik als ik tijd over heb een soort stoffige lichtstralen uit het raam kan laten komen (dit was voor mij iets te hoog gegrepen). Verder vond hij het een goed project maar gaf hij aan dat het tijd is om een camerapunt in te stellen. Zelf vond ik het gordijn niet mooi dus heb ik hier een nieuwe texture en een cloth modifier en een nieuwe textue op gezet. Ik vond de muur iets te kaal dus heb ik wat posters opgehangen (waarvan de linker 2 posters mijn schetsen waren)
Op dit punt was ook het animeren klaar en wilde ik renderen, ik vroeg nog een laatste go aan Kevin voordat ik het ging renderen en hij gaf aan dat ik eerst even de randjes moest bevelen, hierna kon ik renderen.
Na het bevelen:
En dan hier het eindresultaat:
Deze periode heb ik veel geleerd over het mooier maken van renders, qua leerdoelen heb ik de techniek nu onder de knie maar ik merk dat vooral mijn grafisch inzicht vooruit is gegaan. Dit zie ik terug in het licht en de kleuren. Waar ik de volgende keer meer aandacht in wil besteden is het animeren. Ik denk dat er nog meer uit dit project valt te halen als ik bijvoorbeeld de camera of de kabel van de machine laat bewegen. 
Ik vind dat de focusgebieden 'betekenis geven en project managen vooral naar boven komen, ik heb uitgelegd waar het idee vandaan komt en kan onderbouwen waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. het project managen komt naar voren omdat ik precies heb gedaan wat er van me gevraagd werd en ik heb regelmatig feedback gevraagd. Ook heb ik geen tijdnood gehad met dit project en liep ik meestal voor op schema.
Animatie
Bij zijn we begonnen met simpele lijn animaties om het programma Blender en de 12 animatieprincipes goed onder de knie te krijgen. We hebben erg veel animaties gemaakt dus ik zal er hier maar een paar laten zien.
Hier is mijn eerste animatie, hierbij was de opdracht om je naam te animeren:
Hieronder zie je een animatie van week 2, hierbij leerde we hoe je een balletje laat versnellen, vertragen, constant laat rollen en laat verplaatsen. Hier zie je terug in de lijnen dat ik nog niet zo goed met de Wacom kon werken en dat ik niet wist hoe je een zwarte lijn kreeg (bij de naam animatie is dit per ongeluk gegaan). Ook had ik de snelheid nog niet goed onder controle.
Hier onder zie je de Stretch & Squach opdracht van een aantal lessen later, hier kun je zien dat mijn animaties al iets soepeler waren en dat het er netter uitziet dan voorheen.
Dan zal ik maar van hak op de tak springen en laten zien wat er een aantal weken later erg goed ging naar mijn mening, de abstract music video. Ik hou erg veel van abstracte / psychedelische style dus heb ik mijn best gedaan om in deze animatie te laten zien wat ik gaaf vind om te maken.
Ook hebben we een stop motion gemaakt, hierbij heb ik veel aandacht besteed aan veel frames schieten en de boel zo stabiel mogelijk houden. Ik ben een beetje zonder idee begonnen met de opdracht en tijdens het schieten van de frames ben ik op de ideeën gekomen die je in de video ziet.
En dan hier de eindopdracht,  de opdracht is om een balletje van rechts boven naar links onder te laten gaan op je eigen creatieve manier. Ik heb een snel draaiende klok gemaakt die aangeeft dat er heel wat dagen voorbij gaan en de keuken steeds verder vervalt.
Animatie periode 5 was erg veel werk maken, maar dit is zeker niet voor niks geweest. We hebben in deze periode geleerd om 2d animaties te maken volgens de 12 animatie principes en dit hebben we geleerd in blender. Ik zelf zie vooral groei in hoe ik mijn frames verdeel / hoe mijn animaties steeds soepeler worden en in hoe ik de blender software gebruik (aan het begin van deze periode kon ik nog niks animeren in 2d). Wel merk ik dat ik niet altijd mijn creativiteit kon toepassen in de animaties omdat de lessen en opdrachten vaak net iets te snel voor me gingen, hiervoor ga ik de volgende periode goed mijn tijd indelen zodat ik buiten alleen de techniek toepassen ook nog leuke animaties kan maken. Ook ga ik de volgende periode beter letten op netheid om tot een hoger niveau te komen. Ik heb deze periode veel feedback gevraagd, zo kreeg ik bij de secondary action opdracht te horen dat ik het beste een 2e variant kon maken en dit heb ik toen gedaan, ook kreeg ik vaak de feedback dat ik mijn animaties krachtiger kon maken door meer tijd te nemen voor sommige bewegingen.
Dit probeerde ik wel maar is niet echt terug te zien, dus zal ik hier ook aan werken in de volgende periode.
Bij dit vak kwam vooral het focusgebied 'onderzoeken' naar voren, we hebben erg veel animatie geschiedenis les gehad en hiervan ook een proefwerk. Veel vaste opdrachten gingen over animatieprincipes maar ook in de vrije opdrachten heb ik vrijwillig technieken toegepast die ik die periode heb geleerd. Ook heb ik me verdiept in relevante trends en ontwikkelingen omdat we dit veel hebben geleerd bij animatiegeschiedenis. Ook lieten de docenten veel video's zien waar ik weer animatieprincipes in terug kon zien. 
2D Art
Bij 2D hebben we in deze periode geleerd over big, medium small en greyscaling. de 1e teken opdracht hoefde we niet in te leveren maar om groei te laten zien vind ik het belangrijk deze hier ook in te zetten. als eerst maak je een silhouet van een karakter en die maak je steeds gedetailleerder, wanneer je er tevreden mee bent ga je het overtrekken in greyscaling.
Bij deze opdracht had ik nog niet helemaal door dat greyscaling om diepte gaat en dat je dus geen lijnen moet gebruiken. Uiteindelijk vind ik het een leuk  idee voor een karakter, maar qua teken techniek ben ik er niet heel blij mee.
Gelukkig kwam hierna de evolutie opdracht. De opdracht was om een evolutie te laten zien met silhouetten dat je silhouet steeds verder evalueert en uiteindelijk maak je een greyscale van het laatste silhouet. Voor de handigheid van het presenteren heb ik alles naast elkaar gezet op volgorde van mijn werkwijze. Bij deze opdracht zie je dat  ik het greyscalen al wat beter onder de knie heb.
Bij de volgende opdracht kregen we een jaartal toegewezen, met dit jaartal moesten we een voorwerp maken in de style van het jaar. Dit moesten we doen aan de hand van een researchbord. Ik kreeg het jaartal 1920 en besloot een smartphone te maken in de style van toen.
De omcirkelde dingen zijn kenmerken die ik wilde toepassen in mijn ontwerp
Op basis van deze kenmerken ben ik begonnen met 2 snelle schetsen
Hierna heb ik 4 silhouetten gemaakt, van ruw naar gedetailleerd
Met het laatste silhouet ben ik begonnen met greyscalen, voorheen lukte dit alleen aan randen. Maar toen had ik een goede tekenaar om hulp gevraagd en die heeft me uitgelegd hoe ik ook grote oppervlakken kan greyscalen. Het eindresultaat:
2D art periode 5 was voor mij een opening naar digitaal tekenen, dit heb ik altijd willen leren maar wist nooit welke technieken ik moest gebruiken en waar ik moest beginnen. Deze periode is dan ook mijn eerste ervaring met greyscaling. Ik vind zelf dat ik ben gegroeid in het gebruiken van greyscaling (dat zie ik als ik mijn eindopdracht en de evolutie opdracht vergelijk met de 1e opdracht). Wel vind ik dat ik de volgende periode iets netter moet werken, dit heb ik ook als feedback van de docent gekregen. Verder vroeg ik de docent soms of ik nog goed op weg was en dat was ik toen ook.
Bij dit vak kwam het focusgebied 'vormgeven' en 'onderzoeken' het meest voorbij, vooral bij de eindopdracht was het onderzoek een belangrijk deel. Ik heb ook bij andere opdrachten bij dit vaak vaak dubbel gecheckt bij de docent of ik het goed begreep. Bij de eindopdracht heb ik ook onderzoek gedaan naar de style van 1920. Vormgeven kwam voorbij omdat ik heb geleerd hoe je moet greyscalen en omdat ik heb geleerd hoe je met silhouetten aan de gang gaat. Ik heb veel verschillende prototypes gemaakt en heb alles gemaakt op de manier hoe het is uitgelegd. 
Project
Bij project moest je in een groepje iets maken wat op een Sintlucas open dag laten zien zou kunnen worden met als doelgroep leerlingen met interesse in de DDM opleiding. Hierbij heb ik geholpen met het doelgroeponderzoek, heb ik zelfstandig een omgevings onderzoek gemaakt, heb ik voor het eindresultaat een wereldbol (omgeving) gemaakt en alles geanimeerd. 
Een probleem was wel dat er eigenlijk al een idee was voor de onderzoeksfase, het was moeilijk te sturen omdat het groepje zo groot was. Wel heb ik het omgeving onderzoek neutraal gedaan, ik ben dus eerst onderzoek gaan doen en daarna ben ik pas begonnen. Ik heb van alle auto's die uit het doelgroeponderzoek kwamen de trailers gekeken en deze waren vaak in de woestijn, zelf heb ik bedacht een zonsondergang sfeer te maken om het gevoel te creëren dat de auto's al lang onderweg zijn wat een gevoel van snelheid creëert (je moet op de auto kunnen vertrouwen dat hij voor zonsondergang de woestijn uit is).
In de groep was ik een beetje de persoon die alle losse werken moest samenvoegen in 1 eindresultaat, andere mensen uit mijn groepje waren niet op tijd klaar met hun taak wat een hoge werkdruk creëerde maar dit is uiteindelijk goed gekomen. De volgende keer is het dus belangrijk om een betere concretere planning te maken.
Ons idee was om 2 autos te maken en texturen in blender, en om ze daarna samen in een animatie te verwerken. Dit leek ons een goed idee omdat veel vmbo'ers niet wisten wat DDM is en als ze het wisten dan dachten ze aan games maken, wij wilde dus laten zien dat het heel breed is. Daarom hebben we zelf de textures gemaakt voor het 2D deel en hebben we deze op een 3D auto gezet en in een 3D omgeving geanimeerd.
Het eindresultaat (omgeving en animatie gemaakt door mij):
Als feedback kreeg mijn groepje na de presentatie dat de communicatie beter moest en dat een concrete planning belangrijk is
Bij Project heb ik deze periode weinig groei kunnen laten zien, wel veel verbeterpunten. Ik merkte dat mijn groep al een idee had voor de onderzoeksfase, hier was ik het niet mee eens maar ik heb mezelf niet laten horen wat ik wel zal moeten hebben gedaan. Ook hadden we een betere planning moeten hebben gemaakt en zouden we strenger moeten zijn geweest als iemand zijn werk niet op tijd af had. Individueel vind ik dat ik mijn taken goed heb uitgevoerd en ik ben blij met het eindresultaat, maar ik had sneller mijn mond open moeten trekken in het groepsverband als er iets gebeurde wat niet handig was (zoals een idee voor de onderzoeksfase of een gemiste afgesproken deadline). Dit zijn allenmaal dingen waar ik de volgende periode goed op ga letten. Wel had ik als leerdoel om een goed brononderzoek en doelgroep onderzoek te doen, ik heb informatie over DDM van de betrouwbare sintlucas website geplukt en hier een halve a4 mee volgeschreven en ben met 2 groepsgenoten vragen gaan stellen aan vmbo'ers. Ook heb ik heel wat tekst om alle keuzes te onderbouwen. 
Bij dit vak had ik gehoopt dat ik mezelf zou ontwikkelen in het focusgebied 'samenwerken en communiceren'. Dit is niet helemaal gelukt en ik zelf denk dat dat komt omdat het groepje zo groot was en omdat er privé wat dingen aan de hand waren wat impact heeft gehad op mijn communicatie. Wel heb ik bijna alles gedaan wat er onder dit ontwikkelpunt valt, maar dit is niet effectief geweest. Zo heb ik mijn ideeën, vragen en meningen gedeeld. heb ik relevante informatie kunnen overbrengen, Heb ik gecommuniceerd met de rest, heb ik kritisch geëvalueerd op de samenwerking en verbeterpunten opgesteld, heb ik de rest betrokken bij mijn keuzes en werk, en heb ik mijn deel van de presentatie voor mijn gevoel goed gepresenteerd. Dus vind ik het moeilijk om te beslissen of dit focusgebied wel of niet gelukt is.
Schouw Periode 5
Published:

Schouw Periode 5

Published:

Creative Fields