Creatief Profileren
Indy van den Heuvel
CMV3C

Eerste indruk
Het keuzedeel creatief profileren geeft je de ruimte en vrijheid om jouw eigen creatieve leerdoel te ontdekken en in te verdiepen. Voor mij betekend dit dat ik verder kan gaan met vrij experimenteren in stijlen en technieken. Zo heb ik al mijn eigen stijl, en wil ik juist stijlen gaan uitproberen die mij aanspreken, zodat ik weet wat nog wel of niet bij mij past. Dit geeft mij ook de kans om verder te gaan met het experimenteren binnen technieken, eventueel technieken die ik al ken of juist nieuwe technieken. Het belangrijkste is dat ik binnen de tijd van dit keuzedeel, met veel plezier aan de slag kan.

Binnen de groep hebben we ook een aantal afspraken gemaakt om de sfeer in de groep te bewaren. Zo gaan we respectvol en als gelijke met elkaar om, en blijven we gemotiveerd om elkaar te helpen, en komen we elkaars afspraken na. Dit zijn relatief voor de hand liggende afspraken, maar om deze te benoemen kan vaak toch helpen.

Start
Creatief profileren begon met een aantal kleine opdrachten die ervoor zorgde dat het verschil tussen formele en informele kenmerken duidelijk werd.

Formeel: de letterlijke kenmerken (kleur, vorm, stijl etc).
Informeel: het verhaal of betekenis erachter.

Hiervoor heb ik voor iedere kenmerkgroep een moodboard gemaakt.​​​​​​​
Zo heb ik gemerkt dat beeldmateriaal dat gerelateerd is aan mythologie, fantasie, religie, de dood, anarchisme, de corvidae familie, specifieke fashiondesigners, natuur en magie mij het meeste inspireerd. Maar ook muziek helpt heel erg met mijn inspiratie en motivatie, daarom heb ik een specifieke ‘inspired’ playlist gemaakt waar ik constant nummers aan blijf toevoegen.
Kleuronderzoek
Om een beetje in te komen ben ik een kleur onderzoek gestart, onder andere om tot wat meer inspiratie te komen, door middel van 3 afbeeldingen en zoveel mogelijk begrippen en emoties die ik daarbij vond passen. Ik heb gemerkt dat ik voor de kleuren blauw, paars en roze de meeste begrippen en het snelste afbeeldingen bij heb kunnen vinden. Daarin kan dat best kloppen omdat ik deze kleuren regelmatig gebruik in mijn werk, specifiek paars. ​​​​​​​
Object opdracht
Voor de opdracht waarbij we een object mee mochten nemen, had ik mijn schetsboek van dat moment en mijn handgebonden stageportfolio meegenomen, omdat daar veel inspiratie en groei in gevangen zit. Hier heb ik voor beide formele en informele begrippen gevonden, en uiteindelijk met de begrippen van mijn schetsboek de twee beeld-uitingen heb gemaakt. Ik heb mijn schetsboek gekozen simpelweg omdat hier het meeste van mijn groei zichtbaar was voor mezelf. Achter mijn stageportfolio zat vooral veel persoonlijke groei, en dat was minder visueel zichtbaar in mijn werk.

Betekenis
Hierna heb ik een doel vastgesteld, ik wilde me graag focussen op experimentatie en werk met een diepere betekenis maken. Ik had het gevoel dat dit nodig was omdat ik dacht dat ik het ‘gewoon creëren’ wel onder de knie had na zo’n vrije stage als bij Make Eindhoven. Ook wilde ik graag wat meer delen op sociale media, maar dit hield ik helaas maar een paar weken vol. Een Etsy shop opstarten was ook een groot doel, maar ook hier verdween de motivatie snel omdat ik veel problemen ervaarde met de website.​​​​​​​
Verandering van plan
Na een tijd merkte ik, mede dankzij een wat lagere gemoedstoestand, dat een diepere betekenis forceren op een kunstwerk/illustratie mijn perfectionisme alleen maar triggerde, en dit zorgde voor averechts resultaat. Om te zorgen dat mijn perfectionisme de voorgrond weer ging verlaten, bracht ik mijn doel ‘gewoon creëren’ weer terug. Zo probeer ik nu iedere dag minstens 1 keer een tekening te maken waar ik maar 15 minuten de tijd voor heb. Door een timer te zetten word ik geforceerd om gewoon te beginnen, terwijl toen ik die timer niet had, lukte het mij amper om te starten met schetsen. Die 15 minuten zorgen er ook voor mij voor dat ik weer geïnspireerd en gemotiveerd raak om te tekenen, ook zonder timer.
Naast de timer heb ik als doel dat ik het lege doek dat al een jaar loopt te verstoffen nou eens eindelijk ga vullen met iets dat mij aantrekt, een diepere betekenis mag, maar is niet verplicht. Ook heb ik mezelf gezegd dat ik niet teveel moet nadenken en gewoon moet doen, omdat ik mij vaak laat leiden door angst, de angst van iets niet kunnen. Die er juist voor zorgt dat er een enorm obstakel in de weg staat voordat ik pas kan creëren. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat zelfvertrouwen in mijn werk niet komt uit het delen op sociale media, maar juist uit zelf tevreden zijn over hetgeen dat ik maak.

Ik ben op deze conclusies gekomen nadat het uitging met mijn relatie toentertijd, en een uitlaatklep nodig had. Dit waren 2 stukken papier met stencil-art gemaakt met spuitverf. Ik merkte dat emotie uiten naar een kunstwerk, veel meer voor mij betekend dan een tot in de puntjes uitgedacht ontwerp. De betekenis en symbolisme komt vanzelf wel zodra ik in die flow ben van het creëren.
Expositie MU
Omdat gender-expressie en identiteit voor mij enorm op de voorgrond staat, ben ik ook langs de plaatselijke expositie in het MU geweest, ‘earthshrine sensing sacred soils’. Dit stond helemaal in het teken van gender-expressie in een faerie-futuristische wereld. Dit ligt natuurlijk helemaal in mijn straatje omdat deze ook gebaseerd was op natuur en fantasie.
Tijdens deze expositie voelde ik me enorm welkom, geruststellend en op m’n plek, omdat de kunstenaar ook de non-binaire gender betrok bij zijn kunst. Als non-binair persoon voelt dit enorm accepterend.
Als antwoord op de expositie heb ik zelf een patch-design gemaakt met mijn eigen gender-expressie in gedachte. Deze wil ik uiteindelijk gaan zeefdrukken of schilderen op een stuk textiel en naaien aan mijn jas of tas.
Eindproject
Als eindproject wil ik een groot doek, dat al even staat te verstoffen, eindelijk gaan opvullen met iets dat mij aanspreekt. Een blanco canvas kan namelijk erg intimiderend zijn, vooral als het zo groot is kan het al snel voelen voor mij als een 'verspilling van materiaal' zodra het niet perfect is. 

Conclusie
In het begin van dit keuzedeel wilde ik graag kunst maken met een diepere betekenis dat de kijker zou raken, en deze werken delen op sociale media en zelfs mijn gemaakt prints verkopen op etsy. Ik ben erachter dat deze dingen mijn perfectionisme opnieuw aanwakkerde en er een enorme art-block ontstond. 
Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om al deze doelen weg te schuiven en verder te gaan met gewoon te creëren. Mijn stijl zit 'em dus niet in een visueel plaatje, maar in mijn manier van maken, het geïnspireerd raken en gewoon te doen. 
De rode draad in mijn werk zit ook vooral in dingen die mij op het moment bezig houden, wat op het moment gender-expressie is, maar ook dingen die mij aan het denken zetten of inspireren zoals de dood, mythologie en religie. Ik merk ook dat kunst een vorm van emotionele expressie is voor mij, een uitlaatklep of vorm van ontprikkeling. 
Creatief Profileren
Published:

Owner

Creatief Profileren

Published:

Creative Fields