Bilge Zengin's profile

Beykoz, Hafıza Haritası

Üç insight üzerinden yola çıkılarak insanların kent farkındalığına dair yaşadığı iletişimsel problemler çözmek adına, bu iletişim sıkıntısının yeniden tasarlanabilmesi için bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen çıktıların ise insanlara ulaştırılabilmesi için belgesel bir internet sitesi kapsamında sunulmuştur.

Bu sayede; araştırma sonucu, yola çıkılan insight ve sorunlara dair bir çözüm önerisi ve iletişim tasarımına da dönüşmüştür. Süreç boyunca bağlamsal görüşmelerden ve katılımcı çalışmalardan faydalanılmıştır.
Araştırma kapsamında kentsel ortamların algısal biçimi üzerindeki çalışmaları ile bilinen ve zihinsel haritalamanın erken bir savunucusu olan tasarımcı Kevin Lynch'in metodları ve mental mapping yaklaşımı araştırma için, bağlamsal görüşmeler yanında önemli bir destekleyici yaklaşım olarak benimsenmiştir.  
Araştırma sürecinde yapılan analizler doğrultusunda Beykoz içerisinde önem arz eden mekanlar belirlenmiş ve bu analizi, insanlara daha kolay aktarabilmek adına belirlenen landmarkların iskeletini oluşturduğu bir harita/illüstrasyon çalışması yapılmıştır. Harita üzerinde ön plana çıkarılacak landmarklar için de görsel konsept dahilinde ikon tasarımları yapılmıştır.
Hazırlanan harita, belgeselin sunulduğu web sitesi içerisine standart haritalar formatında yerleştirilmiştir. Buradaki etkileşim, ziyaretçinin harita üzerinde gezindikçe ikonlar sayesinde her bir landmark için oluşturulan detay sayfalara ulaşması üzerine tasarlanmıştır. 
Detay sayfalara ulaşan ziyaretçiye, SoundCloud üzerinden oluşturulan bir "Beykoz, Ses Bankası" ile birlikte ziyaret etmek istediği bölge ile ilgili anı ve fotoğraflar sergilenmektedir. 
 
Ziyaretçi, hazırlanan harita üzerinde insanların, Beykoz ile ilgili geçmiş ve günümüze dair anı, problem, duygu ve düşüncelerine ulaşabilmektedir. Bu noktada harita, kullanıcılarına günlük hayatta Google Maps vb. mecralardan alıştığı fonksiyonlarda sunulmasına rağmen haritaların standart işlevi olan yol bulmalarını sağlayacak şekilde değil, insanların gündelik yaşantıları üzerinden hafızalarına doğru bir yolculuk deneyimlemelerini amaçlar şekilde tasarlanmıştır.
 
Bu sayede; kent çalışmaları ile ilgilenen insanların bu hafıza bankası ile daha kolay derinleşebildikleri, duyu ve duygulara daha pozitif etki edecek çalışma ve araştırmalar yapabilmeleri amaçlanmıştır.
Beykoz, Hafıza Haritası
Published:

Beykoz, Hafıza Haritası

Published: